Scofields falska läror: ”Judar har ett särskilt förbund – därför behöver de inte komma till Gud genom Kristus”

John Nelson Darby kom att utveckla ett större lärosystem som kallas ”darbyism” eller ”dispensationalism”.

Cyrus Scofield kom sedan att dela Darbys synsätt. Denne lät detta lärosystem ingå i ”The Scofield Reference Bible”.

“Dispensationalism” kommer av ordet ”dispensation” som på svenska kan översättas med ”fördelning, utdelning, skipande, skipning, dispens eller lärosystem”.

Dispensationalismen, som teori, uppstod under första halvan av 1800-talet. Dess grundare var Edward Irving (1792-1834). Denna teori spreds vidare till John Nelson Darby (1800-1882).

Denne kom sedan att utveckla teorierna. Dessa fick snabb spridning i olika kretsar, bland annat genom Cyrus Scofield (1843-1921) och hans ”Scofield Reference Bible” – en studiebibel som trycktes i massupplagor i USA.

Darbys och Scofields sätt att tänka om det bibliska innehållet präglade fotnoterna i denna studiebibel. På så sätt lät han sina egna och Darbys tyckanden bli ett system av kristna grundsatser som man fick i sig, medan man läste bibeln.

I USA och även i Sverige har detta varit den allmänt förhärskande teorin i mycket breda väckelsekristna kretsar; som i pingströrelsen och i de evangeliska samfunden.

Katolikerna och den falska läran

”Manuel Lacunza var en 1700-tals jesuit i den katolska kyrkan som avslöjades medan han hemligen försökte utrota kristendomen. Han hatade kristna och försökte hemligen avlägsna dem från jordens yta. Det var en falsk lära som ledde fram till dispensionalismen som från grundaren Edward Irving spreds vidare som irrlära till John Nelson Darby och Cyrus Scofield och har infiltrerat nästan varje högskola och seminarium idag”, skriver den svensk-amerikanske pastorn John S. Torell och fortsätter:

”Den hemlighetsfulla läran kom som en avart in på 1800-talet och blev en huvuddoktrin bland baptisterna, pingströrelsen och andra frikyrkor.”
https://www.eaec-se.org/articles/Johansen/goda-sionister.htm

Vad var det som Scofield lärde ut?

Cyrus Scofield förkunnade domsord över församlingen om att …

* Kyrkan på jorden hade misslyckats

* Inget kunde återställas – därför skulle man gå ut ”ifrån lägret” och vänta på Jesus

* Det fanns inte något hopp för världen

* Folket skulle inte förbereda sig för en framtid här på jorden – gör bara vad som är nödvändigt

* Lägg dig inte i politik, utbildningsfrågor och kommunens frågor – överlämna det till de ofrälsta

* Judar har ett särskilt förbund – därför behöver de inte komma till Gud genom Kristus

* Ändens tid hade kommit

* Uppryckandet var omedelbart förestående vilket betydde att Jesus skulle komma tillbaka vilket ögonblick som helst

* Värt att notera: ordet ”uppryckandet” finns inte i bibeln

I Cyrus Scofields bibel finns det 1 353 sidor

På 781 av dessa sidor finns det varken referenser eller kommentarer. Varför?

Cyrus Scofields referensbibel är tänkt att åstadkomma fyra olika saker: Indoktrinera människor …

1) i den felande kyrkan

2) om Jesu omedelbara ankomst

3) om att inte ta del av livet i världen

4) att ge ett starkt stöd till judarna för att skapa en politisk stat i Palestina – och där fanns också tanken på ett nytt judiskt tempel i Jerusalem


Juristen Philip Mauro tog 1927 itu med Scofield och de falska läror som denne spridit över kristenheten

Philip Mauro (1859-1952) var en jurist som fick anställning vid Förenta Staternas högsta domstol år 1892. Han handlade patentmål vid domstolen. Mauro var duktig i sitt yrke och blev välkänd i företagskretsar i USA.

1903, då han var 44 år, överlämnade han sig åt Kristus och blev född på nytt

Så småningom såg han igenom budskapet som Scofield lärde ut. Av den anledningen skrev denne Mauro en rad böcker. I en av dessa The Gospel of the Kingdom, som skrevs 1927, tar han itu med Scofield och de falska läror som denne har spytt ut över kristenheten i världen. Då hade Philip Mauro varit kristen i 23 år – själv var han då 67.

Så här skriver juristen Philip Mauro i sin bok The Gospel of the Kingdom; 

“Av en tillfällighet blev jag medveten om i vilken grad – mycket mer än jag trott – det moderna system som kallas dispensationalism har accepterats bland ortodoxa kristna; och i vilken grad – också i motsvarande grad – som den nuvarande ’Scofield Bibeln’ (som är huvudorganet i detta system) har tillskansat sig den plats som tillhör Guds Bibel allena. Dispensationalismen måste ha en ’egen Bibel’ för att kunna göra propaganda för dess besynnerliga doktriner, då de inte står att finna i Guds Ord.”

“Att en bok existerar där falska män människoord är tryckta bredvid Guds Ord, på samma sidor som den Levande Gudens Ord, orsakar mig stor sorg; Och att denna vidriga blandning av det dyrbara och det ondskefulla saluförs som ’Bibel,’ försett med en människas namn,” fortsätter Philip Mauro.

Kände mig överlägsen – och mina känslor visade förakt för dem som inte tagit emot det ´nya ljuset´

“Det är störande att veta, att jag förut inte bara trodde och lärde dessa nyheter själv men att jag till och med kände mig överlägsen på grund av det och att mina känslor visade ett förakt för dem som inte hade tagit emot det ’nya ljuset’ och inte kände till denna nya metod att ’rätt kunna rannsaka Guds ord efter sanningen.’ Ty jag trodde helt och fullt på vad det stod i en annons som erbjöd …”

Det går ej att förstå eller bruka Guds ord på annat sätt än det här:

”Tolv goda skäl till varför du skall använda SCOFIELDS REFERENSBIBEL – Och Scofield-Bibeln utgår från EN DISPENSATIONALISTISK SANNING.”

Curys Scofield skrev att …


”det går ej att förstå eller bruka Guds ord på annat sätt än det här.”

Skymf mot tusentals kristna

“Vilken fälla detta är för människors andlighet, efter hundratals år av mäktiga bibeltolkare som vi fick av Gud till lärare innan den ’dispensionalistiska sanningen (eller misstaget) upptäcktes.’! Och vilken skymf mot tusentals kristna idag, som inte behöver skämmas, och som aldrig har accepterat detta nyuppfunna system.”

Förkunnar ett jordiskt rike

“… Enligt den nya dispensationalismen, förkunnade inte Herren och Johannes Döparen att Guds Rike skulle komma – som det faktiskt gjorde, när Anden föll från höjden på pingstdagen. Istället förkunnar man ett jordiskt rike, som de världsligt inriktade judarna och deras lärare förgäves söker; då det jordiska riket Israel inte är ett andligt Guds rike (detta är ännu mer sant idag).”

Måste rensas ut

“… Evangelisk kristenhet måste rensa ut denna surdeg som heter dispensationalism om den skall kunna återställa sin forna kraft och driva ut dess onda inflytande.”

Ett system av läror som motsäger allt det som varje pastor har hållit för gott och lärt ut från början

“Tänk på vad det innebär att ett utstuderat stadfäst och förståeligt system, som omhuldar radikala lärosatser i viktiga ämnen som predikan och att vara i Jesu Kristi tjänst, de fyra evangeliernas karaktär och ‘dispensationella plats’, Guds rikes beskaffenhet och era, bergspredikan, evangelium om riket och andra bibelämnen av stor vikt, att ett system av läror som motsäger allt det som varje kristen och varje pastor har hållit för gott och lärt ut från början av den kristna eran, att det plötsligt skulle uppenbaras ett nytt system i den senare delen av artonhundratalet, att få det accepterat av många av de mest prominenta  kristna är otroligt, ett fenomen! Ty dispensationalismen är en modern företeelse. Men det är en modernism av mycket fördärvlig sort, till den grad att den måste ha en egen ’bibel’ för utbredandet av sina underliga doktriner, eftersom de inte finns i Guds Ord.”

Varför pådyvlar man Guds Ord många spekulativa detaljer som inte finns i Bibeln?

“… detta moderna system för ‘dispensationalistisk undervisning’ är en källa till oenighet och splittring mellan Kristi efterföljare, som i den kris som nu är, borde tätt förenas mot otrons och avfallets mäktiga krafter; alltmer som det tenderar att misskreditera Vår Herre Jesu tillkommelse hos många, och att det pådyvlar Guds Ord många spekulativa detaljer som inte står att finna i Bibeln”, menade juristen Philip Mauro.

Läs vad John S Torell skriver om Curys Scofield, om hans bok och hans liv:

Lennart Jareteg redogör för vad ”pre-tribulation” är:


https://bibelfokus.se/pre-trib

Läs vad Mikael Karlendal skriver om ”uppryckandet”:

Om Sven-Allan Johansson 163 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.