”De troende kommer att ryckas upp på ett hemligt sätt före vedermödan”

I boken ”Det kommer en ny värld” skriver Hal Lindsey:

”Våra dagars kristna ska sannolikt inte finnas här, när templet återuppbyggs. Det påbörjas sannolikt efter uppryckandet. Men om du skulle få se ett arbete på ett nytt judiskt tempel påbörjat på Moria berg, då är det bäst att du kvickt avslutar dina affärer, för snart är det ingen tid mer!” (sidan 144)
 

I dessa meningar framför Hal Lindsey flera felaktiga påståenden:

1) Han skriver om att templet i Jerusalem ”återuppbyggs”

Men Lindsey ger inga bibliska hänvisningar. Varför? Därför att det inte finns några. Genom sin tolkning har han fört många varmt troende människor vilse under lång, lång tid.  

Att ordet ”uppryckandet” inte finns med i Bibeln tycks Hal Lindsey vara helt omedveten om.

I meningen före detta skriver Lindsey:

”De religiösa judarna ska göra sitt bästa för detta (återuppbygga sitt tempel och återinföra djuroffren) och erkänna den falske profeten som Messias, därför att han hjälper dem att säkerställa återuppbyggandet av templet (Upp. 13:11-18). ”


Inte heller detta är en korrekt framställan. Det finns åtminstone tio anledningar till varför jag tror att något nytt tempel inte kommer att byggas.

2) Vidare påstår Hal Lindsey att templet kommer att börja byggas efter ”uppryckandet”. Hal Lindsey och många andra förkunnare menar att de troende kommer att ryckas upp på ett hemligt sätt före vedermödan. Inga bibelrum framförs. Varför? Därför att bibeln inte säger något som stöder hans tolkning.

Även här är Hal Lindsey ute på hal is. Bibeln stöder på intet sätt denna tolkning.

Hal Lindsey är en typisk pre-tribulationist

John Christians har i sin bok ”Pre-Tribulation Planning for a Post-Tribulation Rapture” visat att Hal Lindsey är en typisk pre-tribulationist (uppryckandet sker före vedermödan) som uttrycker en teologiskt ogrundad syn på eskatologin i böckerna ”The Rapture,” och ”Vart är mänskligheten på väg”, utgiven i Örebro 1973.

John Christian skriver att

”flera likasinnade författare har kopierat hans metoder, så om man vederlägger hans argument betyder det att man att man vederlägger andras också. Det är ju sorgligt att man måste argumentera överhuvudtaget, för det skapar splittring. Jag har dock förlikat mig med min uppgift, eftersom jag känner att det finns en punkt när felaktiga doktriner hotar Guds folk till den grad att det befogar öppen opposition, och jag är säkert inte den förste att känna på detta sätt när det gäller pre-tribulationismen.”

Genom att Hal Lindsey använder ordet ”vi”, i boken Vart är mänskligheten på väg (The Late Great Planet Earth) från 1973, så måste det väl ändå visa att han talar för många. Lindsey skriver:

”Detta är huvudorsaken till, varför vi tror att uppryckandet ska inträffa före vedermödan: profeterna har sagt att Gud ska upprätta ett rike på jorden, över vilket Messias ska regera. Det kommer att finnas dödliga människor i det riket. Om uppryckandet skulle äga rum vid samma tid som vid Jesu andra tillkommelse [den riktiga synen], skulle det inte finnas några dödliga kvar, som var troende. Det skulle då inte finnas någon, som skulle gå in i detta rike och åter befolka jorden.” (från sidorna 143-144.)

”Om detta argument verkligen är ”huvudorsaken” till att Hal Lindsey och hans kolleger tror på ett pre-tribulationistiskt uppryckande, då bevisar det vad jag och andra som tror på ett post-tribulationistiskt skeende hela tiden sagt, att det inte finns ett enda belägg i Bibeln för ett uppryckande kommer att ske före vedermödan, eller att Jesus kommer till jorden före vedermödan. Om det nu skulle varit så, hade Hal Lindsey kunnat ge oss Guds ord på det, vilket han inte gör”, menar John Christian.

”Enligt Hal Lindsey består hans nya doktrin, de ”bibliska” bevisen för ett uppryckande före vedermödan, i att den judiska kvarlevan blir frälst under vedermödan. Här passar ordet ”desperation,” för det finns inte ett enda bibelord som stöder denna doktrin, men det finns många bibelord som talar mot den. Kan någon tala om för Hal att den judiska kvarlevan inte kommer att uppryckas efter vedermödan, för det finns många bibelord som visar att judarna inte blir frälsta förrän efter Harmageddon, veckor efter uppryckandet”, skriver John Christians i sin bok.

På Wikipedia står det att … ”Harold Lee Lindsey är en amerikansk evangelist och kristen författare. Han är en kristen sionistisk och dispensationalistisk författare och tv-värd.” Han är född den 23 november 1929 – och är således 90 år gammal.

Om Sven-Allan Johansson 163 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.