Det muslimska böneutropet betyder: ”Vi har intagit denna stad”

Tema Islam: Del 2 – Böneutrop –

Under tisdagsmorgonen blev stiftelsen Växjös muslimer den tredje svenska moské som fått tillstånd att börja sända ut böneutrop.

– Ett betydande beslut, enligt Uppsala universitets Mohammad Fazlhashemi.

Stiftelsen Växjös muslimer har nu fått tillstånd av polisen att göra böneutrop från en högtalare vid sin moské i stadsdelen Araby, i Växjö. Det var i februari i år som Växjös muslimer lämnade in en ansökan om att få göra böneutrop via en högtalare klockan 13.00, varje fredag.

Under de senaste månaderna har frågan varit omdebatterad, inte bara i Växjö utan också runt om i Sverige.

Kommunstyrelsens ordförande i Växjö Anna Tenje (M), bilden t. h, vidhåller sin tidigare kritik mot att tillåta böneutrop i Växjö.

– Jag vidhåller min tidigare ståndpunkt. Jag tror inte att böneutrop kommer att stärka integrationen i Växjö, utan snarare riskerar att dra isär Växjö ännu mer och bidra till fler motsättningar i ett läge där det redan finns motsättningar. Så jag beklagar att polisen drar den här slutsatsen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, bilden t. v, tycker också att beslutet i Växjö att tillåta utropen är olyckligt.

Böneutrop väcker starka känslor
Nu vill Stiftelsen Växjös muslimer att fler moskéer tar efter deras initiativ.

Tomas Samuel, kristen apologet och tidigare imam, vill ge kunskap om vad böneutropen står för.

– Genom att gå till de islamiska källorna kan vi få ett underlag som kan hjälpa beslutsfattarna att ta rätt beslut, säger han här.

Böneutrop handlar om underkastelse – alla ska böja sig
Det som framträder är att böneutropen uttrycker att alla ska underkasta sig islam samt att man proklamerar makt över området som böneutropet ljuder över.

Böneutropet kallas för ”Adhan” på arabiska. Det betyder ”information, pålysning”. Böneutropet kom till framför allt av två anledningar: Böneutropet ska påminna människor om när det var dags att be och böneutropet ska proklamera islam över en stad, enligt Tomas Samuel.

Han citerar ur ”Umdat Al-Ahkam”, en av de viktigaste böckerna för islamisk juridik:

”Adhan är en mycket viktig ritual i religionsutövningen av islam, man kan likna det vid den muslimska flaggan och utropet visar att folket i staden är muslimer. Det är också viktigt för proklamationen av Allahs ord och på så sätt manifestera Allahs religion (islam)”.

”Böneutropet inleds med ”takbir” genom att proklamera ”Allaho akbar” för att visa att Allah är den störste och att allting och alla, utom Allah i islam, ska böja sig. Det islamiska vittnesbördet är den andra satsen i böneutropet (Det finns ingen Gud utom Allah och Muhammed är hans sändebud). Detta bekräftar islam och proklamerar det (islam) över landet.”

Tomas Samuel menar att det vid en första anblick kan se ut som att kyrkklockor och böneutrop är samma sak, men att det är ett logiskt felslut. Kyrkklockor är inte en bekännelse, det är bara ett musikaliskt ljud. De är inte till för att visa på makt och kontroll över landet.

”Nu höjs fler och fler röster för att Sverige behöver en nationell policy för frågan om böneutrop. Frågan kommer inte att försvinna och det är en viktig fråga som behöver ett entydigt svar: Böneutrop bör inte tillåtas”, menar Stefan Gustavsson, bilden t h.

Böneutropet betyder: ”Vi har intagit denna stad”

”När det muslimska böneutropet ljuder över en stad så betyder det att `Vi har intagit denna stad´.”

Det berättar Gjohn-Marko Berisha, som växte upp i en muslimsk familj på Balkan. Idag arbetar han inom Svenska kyrkan i Längbro församling, Örebro pastorat. se här:

Han varnar för den utveckling han ser i Sverige.

”Om vi börjar att säga ja till enskilda minareter, så blir det ett prejudikat som kan användas av muslimer på varje ort”, menar Gjohn-Marko Berisha.

Även om det till en början blir en proklamation en gång varje vecka, så tror han att muslimerna kommer att flytta fram positionerna, allt eftersom. Längre fram i tiden kan det komma att handla om fem gånger om dagen. Han tillägger:

– Detta kommer inte att förbättra integrationen om vi säger ja till minareter och böneutrop i Sverige. Snarare tvärtom.

Gjohn-Marko Berisha, bilden här bredvid, frågar sig om några andra människor än muslimer vill bo i ett område med böneutrop.

 

Tema Islam: Del 1 –
Allah

Allah har ingen son – men den levande Guden har sonen

Ärkebiskop Antje Jackelén har förklarat att muslimer och kristna ber till samma Gud. Men hur stämmer detta med bibelns undervisning?

Tema Islam: Del 2 – Böneutrop

Det muslimska böneutropet betyder att ”Vi har intagit denna stad”

Stiftelsen Växjös muslimer har nu fått tillstånd att göra böneutrop klockan 13.00, varje fredag, från sin moské i stadsdelen Araby i Växjö. 

Tema Islam: Del 3 – Ramadan

Förföljelsen av kristna i muslimska länder ökar under Ramadan

För muslimer världen över är ramadan speciell för både fasta och fest. För kristna i muslimska länder innebär det ofta intensivare förföljelse.

Tema Islam: Del 4 – Konvertering

Kristna och muslimer har samma Gud, enligt Migrationsverket

”Man kan fråga sig hur objektiv Migrationsverkets handläggare är”, säger mannens juridiska ombud Rebecca Ahlstrand.

Tema Islam: Del 5 – Mer om Allah

Vandrar muslimer och kristna mot samma Gud?

Redovisning av resultatet av en enkät gjord bland präster inom Svenska kyrkan, som handlade 0m synen på Gud inom islam resp. kristendomen.

Om Sven-Allan Johansson 163 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.