För knappt 100 år sedan var Nordkorea en evangelisk idyll

I en kyrka i Nordkorea spelar en pojke i lovsångsteamet. Det faller sig naturligt eftersom hans mamma är frälst, hans pappa är äldste och missionär i den underjordiska kyrkan i Kina. Och hans morfar är pastor. Utanför dörren räcker någon just över ett traktat medan en annan bjuder in till gudstjänst. Berättelsen är hjärtskärande men det var den lille pojken som spelade orgel i kyrkans lovsångsteam – som tog makten i Nordkorea år 1948. Han namn var Kim Il-Sung och blev så småningom farfar till Nordkoreas förhandlare vid dagens politiska toppmöte i Singapore – Kim Jong-Un. Foto: SAUL LOEB / AFP

Idag möttes Nordkoreas diktator Kim Jong-Un som anses vara världens farligaste diktator – och USAs president Donald Trump i historiskt toppmöte.

Klockan 03.05, fem minuter efter utsatt tid, skakade Donald Trump och Kim Jong-Un hand på lyxhotellet Capella i Singapore.

Efter ett privat möte på tu man hand sa Kim till Trump:

– Många i världen kommer att tro att detta är en sorts fantasi från en science fiction-film.

Det är svårt att föreställa sig att för knappt hundra år sedan var Pyongyang i Nordkorea en evangelisk idyll. Då, under den första hälften av 1900-talet, fanns det 800 kristna skolor i landet. Gatuevangelister predikade överallt i staden och en evangelisk väckelse drog fram över landet.

I en kyrka i Nordkorea spelar en pojke i lovsångsteamet. Det faller sig naturligt eftersom hans mamma är frälst, hans pappa är äldste och missionär i den underjordiska kyrkan i Kina. Och hans morfar är pastor. Utanför dörren räcker någon just över ett traktat medan en annan bjuder in till gudstjänst.

Berättelsen är hjärtskärande 
men det var den lille pojken som spelade orgel i kyrkans lovsångsteam – som tog makten i Nordkorea år 1948.

Han namn var Kim Il-Sung och blev så småningom farfar till Nordkoreas förhandlare vid dagens politiska toppmöte i Singapore – Kim Jong-Un.

När kommunismens och ateismens andliga tankbilar rullade fritt på gatorna i Nordkorea, efter andra världskriget, jublade en del landsmän. Men det var ingen kunde ana vad som väntade.

Det har inte alltid varit som bilden visar. Den historiska tillbakablicken ger vid handen att före taggtråd, personkult och diktatur var det väckelse i Nordkorea. Idag ser det ofta ut så här i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Fram till 1948 fanns i landet 800 kristna skolor. Och gatuevangelisation skedde överallt i staden. Bild: Foreignpolicy.com.

Tillämpade vad han lärt sig i kyrkan – fast tvärtom
Allt vad Kim Il-Sung hade lärt sig i kyrkan satte han i system för att skapa en religion där han ersatte Jesus med sig själv.

President Kim Il-Sung slösade ingen tid. Han visste att Jesus var ett hot mot hans fortsatta makt över folket. De kristna som höll fast vid namnet Jesus möttes av extrem förföljelse. Kyrkor jämnades med marken. Gatuevangelisternas kärleksfulla inbjudningar ersattes av hånskratt. Troende människor mördades. Biblar och kristna böcker brändes upp.

Kulten som Kim Il-sung började skapa runt sig själv kallas ”Juche”. Ordet betyder självtillit. Det är i grunden en politisk ideologi som hävdar det nordkoreanska folket som oberoende och självförsörjande, och upphöjer mänsklig förmåga. Kim Il-Sung sa:

”Folket är min gud”

och som folkets ledare blev han såklart den högste av dem alla.

1900-talets stora trend i Nordkorea var ett nytt, fritt och upplyst sätt att tänka. Det skulle snart drabba den nordkoreanska regionen på fullaste allvar.

Berättelsen är hjärtskärande
men det var den lille pojken som spelade orgel i kyrkans lovsångsteam
som tog makten i Nordkorea år 1948
Hans namn var Kim Il-Sung

Slagorden som Kim Il-Sung ristade in i varje nordkoreanskt hjärta var …

”befrielse från Gud”.

Ljus i Östers hemliga källor, som har fått uppleva Juche på nära håll, berättar om de kristna dragen. Lovsånger sjungs till Kim Il-Sungs ära med melodier tagna från kristna sångböcker. Man ber till Kim Il-Sung om mirakler och man bugar fortfarande inför statyer av honom. Denna tillbedjan riktas också till hans efterträdare. I Nordkorea baseras inte tideräkningen längre på Jesu födelse, utan på Kim Il-Sungs födelse.

I år är det år 107
Målet för en nordkorean är att i nästa liv återförenas med Kim Il-Sung,

”den evige presidenten”.

På arbetsplatser och i skolor hålls varje dag, vad vi i Sverige skulle kalla en andakt, gemensam högläsning av Kim Il-Sungs skrifter samt en meditation över en djupare betydelse.

Där finns också en treenighet
Det finns en ”treenighet” baserad på fadern (Kim Il-Sung), sonen (Kim Jong-Il) och den helige ande (folkets ande). Här finns också en ”Maria”, Kim Il-Sungs mamma Kan Pan-Sok . Hon är en central figur i personkulten och vördas som ”Koreas moder”. Att hon faktiskt var kristen ignoreras och istället används texter om henne för att manipulera mammor så att ska bli villiga att sätta ideologin före sina barn.

Genom Jesu kärlek kan Nordkorea radikalt förvandlas
Om det gick fort från väckelse till becksvart mörker så är vi övertygade om att landet kan förvandlas lika radikalt igen – genom Jesu kärlek. Även noll legala missionärer kan Gud multiplicera till evangelister i varje gatuhörn. Kanske är det därför regeringen kallar Bibeln

”en extremt farlig bok”. 

Vad kan du göra nu?
Var med och be för Nordkorea!
Be att situationen ska förändras och att fler människor ska ta emot Jesus! 
Var med och smuggla in digitala biblar! svischa en gåva till Ljus i Öster:
nummer 123 900 36 25 eller via bankgiro 900-3625

”Tills Jesu kärlek nått alla folk”

Från lovsångsteam till diktator

Om Sven-Allan Johansson 163 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

1 trackback/pingback

  1. Gud är anarkist | Blickens Äventyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.