Varför betalade Intel 15,3 miljarder dollar för Mobileye?

Intel har köpt det israeliska företaget Mobileye för 15,3 miljarder dollar. Det är den största affären i israelisk högteknologisk historia. Intel och Mobileye menar att de tillsammans kan påskynda framtiden för självstyrande körning med förbättrad prestanda, till en lägre kostnad för bilfabrikanter. Mobileye är världsledande inom avancerade drivrutinshjälpssystem som syftar till att förhindra vägkollisioner.

Det israeliska företaget Mobileye såldes i mars i år till datorkrets tillverkaren Intel för 15,3 miljarder dollar. Det är, i särklass, det största försäljningsavtalet i Israels historia. Avtalet överträffar Warren Buffetts förvärv av Iscar, som var på sex miljarder dollar år 2006.

Mobieleye utvecklar en avancerad självstyrande (autonom) körteknik – inklusive fotgängardetektering (som upptäcker fotgängare) och varningssystem för kollisioner. Mobileye anses nu vara ledande inom avancerade drivhjälpssystem, som syftar till att förhindra kollisioner på väg. Mobileye

Mobieleye är ett Jerusalem-baserat företag som grundades 1999 av professor Amnon Shashua, forskare vid det hebreiska universitetet och entreprenören Ziv Aviram. De har sedan tidigare samarbetat med flera ledande bilfabrikanter. General Motors och Volvo erbjuder till exempel Mobileye-systemet som standardalternativ i sina nya bilar. Företaget samarbetar också med BMW och Volkswagen för att tillverka framtidens förare utan bil.

Trots en dödlig krasch av en självkörande Tesla-bil utrustad med Mobileys autopilot-teknik i juni 2016, och ett senare slut på partnerskapet, fortsatte Mobileye i full kraft.

Amnon Shashua - Courtesy Intel / Mobileye
Professor Amnon Shashua, är grundaren av Mobileye.

Om 13 år, 2030, beräknas det finnas 71 miljoner självkörande bilar på vägarna
Under förra sommaren, i vad som nu kan ses som något av ett rekordstämpel, meddelade Intel och Mobileye tillsammans med BMW att de skulle samarbeta för att ta fram självstyrande fordon för konsumentmarknaden.

SE ÄVEN:  Israels Mobileye, som nu ägs av Intel, samarbetar med BMW för att tillverka en förarlös bil till 2021

Enligt en ny rapport från forskningsföretaget Berg Insight förväntas 71 miljoner självkörande bilar finnas på vägarna, senast 2030. Det här är en enorm marknad för Mobileye – och nu även för Intel. Med andra ord är Mobileyes potential mer värd än marknadsvärdet var på hela NASDAQ-börsen, som vid försäljningstillfället låg på 13,5 miljarder dollar.

Mobileye

One-stop-shop för självkörande teknik
Enligt analytikern Ludvig Barrehag i Berg Insight förväntas tillkomsten av självstyrande bilar ha en enorm inverkan på vårt samhälle i framtiden, på flera sätt De ekonomiska fördelarna är stora – utmaningen är att lyckas göra de självkörande bilarna tillräckligt tillförlitliga och till rimliga priser, för att möjliggöra försäljning.

Det är här Mobileye och Intel kommer in i bilden. Mobileyes datasynskunskap, i kombination med Intels höga prestanda för datakommunikation och anslutning, kan producera högsta möjliga automatiserade körlösningar. Den kombinerade globala självstyrande körorganisationen, som kommer att bestå av Mobileye och Intels automatiserade körgrupp, kommer att ha sitt huvudkontor i Israel och ledas av professor Amnon Shashua, Mobileyes grundare, ordförande och CTO.

Om Sven-Allan Johansson 163 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.