Upprättelse av samhället – sker genom församlingen – som är utvald till att styra staden

Församlingen kallas för ecclesia i den grekiska grundtexten. Ordet ecclesia betyder de människor som är utvalda till att styra staden. Det handlar om det andliga stadsfullmäktige.

”Ecclesia, kommer av grekiskans ekklēsia (ἐκκλησία), latiniserat ecclesia betyder ’folkförsamling’, ’kyrka’.

Ecclesia betecknar den kristna kyrkan i dess helhet och den enskilda församlingenEcclesia visibilis betyder ’den synliga kyrkan’ och ecclesia invisibilis ’den osynliga kyrkan’. Ecclesia militans avser ’den kämpande kyrkan’ (på jorden) och ecclesia triumphans ’den segrande kyrkan’ (i himlen)”, enligt Wikipeida.

I mars 1993 talade Kjell Sjöberg, i Björkhöjskyrkan i Västra Frölunda, om upprättelsen av församlingen och upprättelsen av samhället. I den här bloggposten redogör vi för hans undervisning om upprättelsen av samhället.


Ett fenomenalt exempel på vad som menas med ett förvandlat samhälle

Almolonga är ett av Gud berört samhälle – beläget utanför Guatemala City i Guatemala

* En stor andel av befolkningen i Almolonga är pånyttfödda
* Det sista stadsfängelset stängdes 1994 på grund av bristande brottslighet
* Jordbrukets produktivitet har nått bibliska proportioner

Innan förvandingen skedde var samhället fyllt av fattigdom, fylleri, häxkraft och hög kriminalitet, Det var ett kusligt exempel på hur den onde kunde hålla ett helt samhälle i sitt grymma grepp.

Vid ett tillfälle blev en pastor angripen av en ligist som stack sin pistol in i hans mun för att döda honom. Men den kriminella klarade inte av att skjuta pastorn. Det gick bara inte, därför att Guds hand skyddade sin tjänare.

Alla förundras över den fantastiska växtligheten där, eftersom en morot blir stor som en mans underarm

Innan Almalonga förvandlades fanns där 46 barer och caféer nu finns bara tre stycken kvar.

Före samhällets förvandling sålde man varje månad fyra fyllda lastbilar – med grönsaker och jordbruksprodukter – till köpmän utanför samhället.

Nu säljer man 40 lastsbilslass i veckan eller mer än 160 sådana laster varje månad. Det betyder att försäljningen av dessa nyttigheter har ökat mer ån 40 gånger, om man jämför med den försäljning som skedde före förvandlingen av samhället.

Almolonga ligger 110 km väster om huvudstaden Guatemala City i Guatemala. Den är en kommunhuvudort i landet och ligger i Departamento de Quetzaltenango, i den sydvästra delen av landet.

Republiken Guatemala finns i Centralamerika och hade en befolkning på drygt 15 miljoner (2016).

Landet gränsar i norr till Mexiko, i nordost till Belize och i söder till El Salvador och Honduras. Guatemala har två kuster, i öster finns en smal kust mot Karibiska havet och i väster finns Stillahavskusten.

Almolonga ligger 2 329 meter över havet och antalet invånare var år 2015; 11,913.

Terrängen runt Almolonga är varierad. Den högsta punkten i närheten är 2 655 meter över havet (en km norr om Almolonga). Runt Almolonga är det ganska tätbefolkat, med 155 invånare per kvadratkilometer. I omgivningarna runt Almolonga växer i huvudsak blandskog.

Årsmedeltemperaturen i trakten är 12 °C. Den varmaste månaden är april, då medeltemperaturen är 14 °C, och den svalaste är september, med 8 °C.

Genomsnittlig årsnederbörd är 4,747 millimeter. Den regnigaste månaden är juni, med i genomsnitt 509 mm nederbörd och den torraste är april, med 186 mm nederbörd.

Om Sven-Allan Johansson 163 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.