Förra årets Prideparad i Stockholm får skarp kritik i dagens rapport

Stockholm Pride beskriver sig själva som ”En glädjefylld och färgglad manifestation av kärlek och för mänskliga rättigheter”.

Detta är något som den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet inte håller med om. Idag släppte de en rapport om att de hittat helt andra budskap än glädje och kärlek i Stockholm Prides innehåll.

I radions P1 ”Studio Ett” i dag kl. 16.20 debatterade Per Ewert, redaktör för rapporten från Claphaminstitutet, och Britta Davidsohn, ordförande för Stockholm Pride. Lyssna på debatten här

”Det färgglada mörkret” är en granskning gjord av Claphaminstitutet av innehållet i Stockholm Pride och dess konsekvenser för folkhälsan, som presenterade idag.

Rapporten har benämningen 2:2018. Författare till rapporten är Bengt Malmgren, läkare med psykiatri som specialitet, Therése Ewert, lärare, teol kand och samtalsterapeut och Lars-Göran Sundberg, fil dr i teologi med inriktning på själavård/religionspsykologi.

I dagens radioprogram ”Studio Ett” kl. 16.24 debatterades rapporten av Claphaminstitutets Per Ewert med företrädaren för Stockholm Prides ordförande Britta Davidsohn.

I rapporten skriver redaktör Per Ewert:
”Varje sommar står Stockholm Pride som ett självklart centrum i medierapportering, och allmän uppslutning i samhället. Sommaren 2018 kan vi förvänta oss ett ännu starkare pådrag, då EuroPride kommer till Sverige, och Pridefestivalerna i Stockholm och Göteborg har för avsikt att binda samman hela landet i ett enda stort Prideevent från 27 juli till 19 augusti. Utifrån detta finns det en än större anledning att ge detta fenomen en ordentlig genomlysning, så att var och en kan ha möjlighet att ta ställning till Pride.

Per Ewert, redaktör för rapporten från Claphaminstitutet, riktade kraftig kritik mot förra årets pride-evenemang i dagens debatt i radions ”Studio Ett” och dess företrädare Britta Davidsohn, ordförande för Stockholm Pride.

Pridefestivalen har givits en enormt stor plats i det svenska samhället. Ändå har festivalen nästan helt undkommit en saklig granskning av sitt innehåll.

Denna rapport utgör en genomlysning av innehållet i Stockholm Pride 2017, gjord utifrån sökfunktionen på arrangörernas webbplats, och vägd mot folkhälsosituationen i Sverige idag.

Vi hade på förhand antagit att Pridefestivalen skulle vara en smältdegel av röster och uttryckssätt, där tal om alla människors lika värde varvades med explicita sexuella uttryck. Men den föraningen visade sig vara alltför positiv.

Resultatet är entydigt: mediebilden av Pride som en festival för ljus, glädje och människovärde är falsk. Innehållet har tvärtom ett tydligt fokus på inslag som är djupt destruktiva för folkhälsan.

Ingen människa ska behöva förföljas eller diskrimineras på någon grund, inte heller sexuell läggning. Detta är en självklarhet för oss som arbetat med denna rapport, och om Pride hade haft detta som sitt fokus hade festivalen kunnat ha ett existensberättigande. Men när människovärde visar sig vara ett helt frånvarande tema i Pride, och festivalens fokus istället motverkar detta, har Pride förverkat sin legitimitet.

Den här granskningen är också ett tillfälle att utmana arrangörer, medverkande och andra okritiska hyllningsröster. Allt innehåll i denna rapport har funnits öppet att ta del av för alla. Ändå har den kritiska granskningen uteblivit, eller också har kritiken lämnats till extrema eller våldsbejakande krafter.

Denna brist på öppet samtal är ett svaghetstecken i dagens Sverige, och denna rapport är ett steg som vill öppna för en saklig granskning av Pride och de grupper som driver arrangemanget.”

Läs hela rapporten här

Om Sven-Allan Johansson 163 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.