Lötenkyrkan i Uppsala firade 50 år

I fredags åkte Kristina och jag till Uppsala för att delta i firandet av ”Lötenkyrkan 50 år”. Missionsföreningen hade inbjudit oss och på plats skulle jag medverka vid en sejour under lördagen.

Min företrädare som ordförande, Birger Olsson, hade fått i uppdrag att hålla ett föredrag över styrelsens arbete under dessa 50 år. Var och en av oss, som varit ordförande i MF i olika perioder, fick därefter formulera det som varit viktigt under resp. tidsperiod.

Adventskonsert i Lötenkyrkan | Linnékvintetten | Musik i Uppland

Den nya Lötenkyrkan byggdes 1986.

Här vill jag ge en tillbakablick över det internationella kontaktarbetets utveckling

Ett helt nytt missionsarbete, fast på hemmaplan, påbörjades under senare delen av 1970-talet. Vid starten anställdes de båda initiativtagarna; Lars Berntsson och Börje Egfors. Syftet med arbetet var att nå människor som kommit till Uppsala, från jordens olika hörn, med evangelium om Jesus Kristus.

Dessa båda kom att dela på en heltidstjänst – men arbetade vardera minst 100 procent, vecka ut och vecka in, i åratal. Lars hustru Bitten och Börjes hustru Inger tog också del, med liv och lust, i arbetet. Dessa kvinnor jobbade ideellt och utan ekonomisk ersättning.

Alla fyra hade Guds eld i sina liv; De ville presentera underbara nyheter om Jesus Kristus och hans försoning för nya människor – med olika hudfärg.

Eldsjälarna Lars Berntsson och Börje Egfors blev EFS i Uppsalas första anställda i det
Internationella kontaktarbetet i Lötenkyrkan.


Fick snabba svar från olika håll i världen

Under tågresans gång till Uppsala skrev jag brev till några av dem som varit engagerade i det ”Internationella kontaktarbetet” i Lötenkyrkan – under min tid i styrelsen mellan 1977 till 1984 – dess ordförande var jag under de tre sista åren.

I brevet undrade jag om de hade någon hälsning till vännerna i Lötenkyrkan, som jag kunde få framföra.

Det tog inte lång tid innan svaren började rassla in:

Börje Egfors skrev:

”Så roligt att få detta sms från dig. Jag hade länge hoppats att kunna vara med i Löten i morgon, men man rår inte över alla omständigheter.”

”Tack också för det du skrev om det internationella arbetet som möjliggjordes av den vidsynthet och förtroende som Lars och jag möttes med från EFS och speciellt från Lötenkyrkan då vi försökte genomföra våra tankar från mitten av 70-talet och framåt. Det var ett fantastiskt arbetslag som med värme välkomnade oss och beredde plats för engelska gudstjänster, internationella fester med betoning på olika länder, värdfamiljer för flera flyktingar, uppsökande arbete … Det var en tid då flyktingarna kom från länder där militärkupper genomförts (Sydamerika), ett Libanon i inbördeskrig, kurder utsatta för Saddam Husseins förföljelse, eritreaner, iranier efter revolutionen 1979 …”

Börje & Inger Egfors bor nu i Partille, utanför Göteborg.

Lars Berntsson skickade ett brev från Qatar

”Hade varit mycket roligt att träffa dig på lördag. Men Bitten o jag är i Qatar 🇶🇦 med planerad ankomst Arlanda måndag kväll. Hoppas ni får det fint på lördag. Hälsa!”, skrev Lars Berntsson.

Lars och Bitten Berntsson bor fortfarande i Uppsala

”Här är ett foto från genrepet idag”, skrev Håkan Gabrielsson den 28 februari. ”157 underbara burmesiska ungdomar tar examen i morgon.” Håkan syns infälld uppe till vänster.

Håkan Gabrielsson skrev om den bibelskola i Myanmar, som han drivit under många år

”Jag sitter nu på mitt hotellrum i Yangon, Myanmar. I morgon skall vi ha bibelskoleavslutning för 24:e gången och året.”

”Så kul att höra. Ja, det arbetet betydde väldigt mycket för mig och för Erika och för den internationella tjänst vi kom att ha senare i livet. Vi har ju kunnat starta upp ett pionjärarbete i flera länder i Asien. Vi är så tacksamma för tiden i Uppsala och Lötenkyrkan och för det inspirerande arbete som fanns där. Svårt att kunna komprimera en hälsning på ett sms, men hälsa så fint ändå.”

Håkan & Erika Gabrielsson bor nu i Vännäs utanför Umeå.

Han har grundat Out of Ashes
Webbplats: http://www.outofashes.org/

Reza Safa blev frälst i Uppsala genom Lötenkyrkans arbete – då var han 20 år gammal

”Hälsa dem gärna så gott ifrån mej. Det var där jag blev frälst 1980”, skrev Reza.

Reza föddes 1960 och är uppvuxen i Iran. Han var en aktiv shiamuslim tills sin kristna omvändelse i Uppsala, när han var 20 år gammal. Reza har genomfört stora kampanjer över hela världen. På dessa har mängder av människor lärt känna Jesus, blivit helade och befriade.

Nu är Reza president på TBN Nejat TV, den första kristna TV-kanal som sänder på farsi i Mellanöstern. Nejat TVs främsta målgrupp är människor som finns i Iran, Afghanistan och Tadzjikistan. Till dessa vill han nå med det livsförvandlade budskapet om Jesus Kristus.

Christopher Alam har en världsvid tjänst sedan lång tid tillbaka

”Hälsa församlingen från oss. Britta och jag har många
varma minnen från Löten. Det var där som Britta och
jag först träffades och sedan vigdes.”

En del starka punkter i min tro och tjänst, speciellt när det gäller att nå ut till de fattiga och ta hand om de fattiga och de föräldralösa, formades i min tid i Löten och under påverkan av EFS predikanter …. Hugo Söderström, Agne Nordlander mm. EFS och Löten har betytt mycket för oss och vi är tacksamma till Herren för dem”, skrev Christopher till mig.

Dynamis håller många stora kampanjer varje år

Dynamis Världsmission är en världsvid missionsorganisation grundad och ledd av Christopher och Britta Alam. Christopher Alam var muslim och tog emot Jesus och blev född på nytt 1975. Efter att ha utstått mycken förföljelse inkluderat ett år i fängelse därför att han predikat evangelium, och efter att ha blivit hotad med avrättning, flydde Christopher och åkte till Sverige där han fick politisk asyl. Hans fru Britta är född i Luleå och deras tre barn föddes här. Efter många år i Sverige flyttade Christopher och hans familj till USA.

Dynamis Världsmission håller många utomhuskampanjer i Afrika och på andra platser i världen varje år. Över en miljon tar emot Jesus på dessa kampanjer årligen.

Dynamis Världsmission leder ett träningscenter för kyrkoplanterare i ett ”stängt” land i Asien där kristna blir brutalt förföljda för sin tro. 178 kyrkor har startats hittills i onådda områden i det landet. Vi håller också regelbundna ”Schools of Ministry” för pastorer i Asien och Afrika, där vi tränar pastorer, evangelister och pionjärer inom kyrkoplantering.

Dynamis Världsmission har permanenta team med missionärer i baser/kontor i USA, Sverige, Zimbabwe och i ett ”stängt” land i Asien.

Christopher Alam är ordinerad pastor på The Assemblies of God.

Christopher Alams valspråk: ”Jesus Kristus är den samme igår, idag, så och i all evighet.” Hebr. 13:8.

Dynamis webbplats: http://www.pentecostalfire.com/dynamis-world-ministries-landing/dynamis-varldsmission

Christopher & Britta Alam bor nu i Lancaster i USA.

Stor gästfrihet hos Sölvins

Hos Per-Anders och Lena Sölvin, i Sävja, fick vi bo under helgen. Vi är så tacksamma för den vänskap som bestått under fyra årtionden.

Tacksam över det verk som Gud startade

När jag nu tänker tillbaka på allt det som har hänt, sedan starten för drygt fyra årtionden sedan, av detta speciella missionsarbete, så väller en stor tacksamhet till Jesus Kristus fram ur mitt inre.

Miljontals människor har förts till frälsning i Jesu Kristi namn och fötts på nytt – genom olika tjänster. Arbetet har inte avstannat – det fortsätter.

Jag vill beskriva allt det som har hänt med ett ord;

NÅD. Och Guds nåd den består.

Om Sven-Allan Johansson 163 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.