Grattis Eretz Israel på 70 årsdagen!

The Palestine Post proklamerade på sin framsida att staten Israel var född.

”Grattis Israel på 70 årsdagen. Vi gläds över att få vara här och fira denna milstolpe i ditt lands historia. 70 år av utsatthet, umbärande och med fientliga grannar.

Men du, Eretz Israel, har inte bara överlevt ett antal krig som ville utplåna dig utan under denna tid har du fått öknen att grönska, städer att blomstra och landet att utvecklas till en lysande demokrati och i framkant när det gäller teknisk utveckling. Som en ljuvlig oas finns du, Eretz Israel, i en för övrig mörk omgivning av länder.

Den tidigare riksdagsledamoten Annelie Enochson (kd) höll ett briljant tal vid i israelmanifestation den 18 april i Göteborg.

Tack Eretz Israel för att du gjort en skillnad i världen under dessa 70 år.

Tack Eretz Israel för alla nobelpristagare som varit medborgare i ditt land. Totalt har det kommit 12 stycken nobelpristagare från Israel under dessa 70 år.

Tack Eretz Israel för alla innovationer som du gett vår värld. Tack för vad dina forskare gett världen i form av medicinsk teknik, dator teknik och säkerhets teknik.

Tack Eretz Israel för dina patenter inom medicin som hjälper mot MS och cancer. 25% av världens innovationer inom livsvetenskap/medicin har israeliska rötter. Vad fattigare världen vore utan dina uppfinningar som USB minne, appen Waze som ger realtidsinformation om bästa körvägen samt inte minst den senaste populära leksaken fidget spinnern.

Tack Eretz Israel för din unika vatten teknik. Denna vattenrenings teknik som förvandlar saltvatten till dricksvatten. Tre stora avsaltningsanläggningar finns i Israel varav en är världens största i Hadera. Inom en nära framtid räknar man med att dessa anläggningar kommer att stå för 40 % av Israels vattenbehov.

Israel är också världsledande inom återvinning av avloppsvatten då 85% återvinns och används för jordbruk.

Tack Eretz Israel för att du är en nation som värdesätter kunskap och bildning. Tack för din höga bildningsnivå på universitet och högskolor – Israel är den tredje mest utbildade nationen i världen. Israel är den främsta nationen när det kommer till investeringar i forskning och utveckling. Den främsta när det gäller antalet riskkapitalinvesteringar per invånare samt den främste när det gäller börsnoteringar på teknikbörsen Nasdaq.

Tack Eretz Israel för att du är en fristad och ett hemland för alla världens judar. Nu när antisemitismens fula tryne åter visar sig på Europas gator och i media, ja, över hela världen, så finns Israel som en öppen famn och en trygg hamn för att ta emot världens judar. En plats och nation som är deras och som kommer så att vara.

Tack Eretz Israel för att du tar väl hand om alla turister som kommer till dig. Förra året ökade antalet turister med 25% jämfört med 2016. Israel är ett land där alla trosinriktningar får plats, utvecklas och bidra. Det enda land i mellanöstern där de kristna ökar i antal.

Tack Eretz Israel för att jag får vara din vän och tro på din framtid.

Väl mött Eretz Israel igen när du fyller 80 år!”

Annelie Enochson

Ovanstående var det tal som Annelie Enochson höll vid israelmanifestationen på Gustav Adolfs Torg i Göteborg onsdagen den 18 april 2018. Evenemanget arrangerades av Vänskapsförbundet Sverige-Israels Västra avdelning.

Om Sven-Allan Johansson 163 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.