Flydde från rebeller som skulle avrätta honom

Rebellerna skulle till att avrätta Aimable – men så hände något.

Aimable blev tillfångatagen av rebeller i Kongo. Det hände för drygt 16 år sedan. Men på ett mirakulöst sätt undkom han att dödas. Det skedde genom att han höll sig gömd under tre dygn – uppe på ett tak – och klarade sig därigenom från att bli upptäckt och avrättad. Händelsen ägde rum när han studerade på ISP-Bukavu Universitetet i Kongo.

”Efter detta bestämde jag mig för att fly från Kongo – till Uganda – för att rädda mitt skinn”, säger Aimable.

”Mitt i denna hemska situation överlät jag mig till Herren, helt och fullt – precis som Jona gjorde när han var i fiskens buk i tre dagar och tre nätter.”

”Jag lovade honom att fullständigt ställa mig och mitt liv till hans förfogande och överlät mig då till att förkunna evangeliet – om du bara räddar mig från denna fara.”

Och nu är han här i Göteborg.

Aimable är född och uppvuxen i byn Mulenge i östra Kongo Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo).

I en fin kristen familj fick han börja sitt liv. Han minns med glädje sin barndom och kommer ihåg hur han tillsammans med andra barn gick till söndagsskolan, söndag efter söndag.

Hembyn Mulenge (ligger i södra Kivu provinsen) hade en enormt stor väckelse när Aimable växte upp. Då fick han, genom den helige Andes kraft, se många övernaturliga saker hända. Många människor blev helade genom det mäktiga namnet Jesus. Hans tro på Gud växte, i unga år, genom det han såg och fick vara med om.

Ett helande som betydde mycket för Aimable var när ett sju år gammalt barn – som var helt blind – fick sin syn tillbaka. Det var en mäktig upplevelse som har präglat honom mycket.


”Att få växa upp i denna underbara atmosfär – ledde till att jag som 17-åring, 1999, lät döpa mig i vatten, i Herren Jesu Kristi namn.”  

Stort krig i Kongo – miljoner dödades

Mellan åren 1998 till 2003 ägde det andra Kongokriget rum. Detta var den blodigaste konflikten, världen över, sedan det andra världskriget. I detta hemska krig dödades bortåt fyra miljoner människor.

I efterdyningen till detta krig ägde en väpnad konflikt rum 2004, då Aimable studerade i Bukavu, provins-huvudstaden i Sud-Kivu. Detta hände under hans första år på ISP-Bukavu Universitetet, då han studerade vetenskaplig kommersiell administration.

Mirakulöst räddad från att bli avrättad

”Denna konflikt orsakade många människors död”, säger han och fortsätter:

”Själv blev jag tillfångatagen av rebeller. Men på ett mirakulöst sätt undkom jag att bli dödad. Under tre dygn höll jag mig gömd uppe på ett tak – och klarade mig därigenom från att bli upptäckt och avrättad.”

”Efter denna skräckupplevelse bestämde jag mig för att fly från Kongo – till Uganda – för att rädda mitt skinn.”

”Mitt i denna hemska situation överlät jag mig till Herren, helt och fullt – precis som Jona gjorde när han var i fiskens buk i tre dagar och tre nätter. Jag lovade honom att fullständigt ställa mig och mitt liv till hans förfogande och överlät mig då till att förkunna evangeliet – om du bara räddar mig från denna fara.”

”Det var en mycket kort bön, men jag tror att den bönen berörde Guds hjärta”
, menar Aimable.

I Uganda blev kvar under tio års tid, fram till 2014.
 
År 2006 började Aimable studera teologi på Study Bible College, medan han bodde i ett flyktingläger. Men det var inte så lätt att koncentrera sig, i detta stökiga läger. Därför bad han till Gud om en förändrin

På ett märkligt sätt fick han ett stipendium. Stipendiet gjorde det möjligt för honom att påbörja studier på ett universitet i Ugandas huvudstad Kampala. Under fyra-års tid kunde han studera bibeln, på heltid, på Westminster Theological College i Kampala. År 2010 tog han sin teologie examen.

Dopet i den Helige Ande – en fantastisk upplevelse

”2011 blev jag döpt i den Helige Ande. Då hörde jag en röst som sa att han skulle sända mig ut i världen. Och nu är jag här i Sverige”, berättar en skrattande Aimable.

”Gud lovade att jag, genom den helige Andes bistånd, skulle få göra underbara gärningar för honom.”

”Min uppgift är att förkunna evangelium, det glada budskapet om Jesu försoning. Under åren, här i Sverige, har jag sett många muslimer bli frälsta, sedan de vänt sig till Kristus. Många sjuka har jag sett bli friska, genom förbön.”

Vill nu bygga upp Guds altare

”Jag har också upplevt hur Guds altare har blivit upprättade och återställda – även här i Sverige. Jag är helt förvissad om att det är därför som Gud har fört mig hit för att, tillsammans med andra, få arbeta med återställandet av Guds altare i det här landet.”

”Min bön är att Sverige ska väckas genom den Helige Andens kraft”, poängterar Aimable.

Byn Mulenge – där Aimable är född och uppvuxen – ligger i Sud-Kivu, i den östra delen av Kongo och nära gränsen till Rwanda och Burundi.

Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) är en republik och suverän stat i Centralafrika. Landet är Afrikas näst största land till ytan. Och med sina 84 miljoner invånare har Kongo en större befolkning än Europas folkrikaste stat; Tyskland (83 miljoner).

1908 tvingade den belgiska staten fram ett avtal med Leopold II och tog därmed över och styrde landet. Kongostaten blev istället Belgiska Kongo – helt och hållet en belgisk koloni. Landet saknade dock helt demokratiska institutioner och stod direkt under belgiskt styre.

Den 30 juni 1960 hade trycket blivit för stort på Belgien och Kongo fick sin självständighet och Republiken Kongo bildades (ofta förtydligat till Kongo-Léopoldville, senare Kongo-Kinshasa för att skilja staten från franska Kongo).

Republiken fick en federalistisk författning med Joseph Kasavubu som president och Patrice Lumumba som premiärminister. Men de första åren som självständigt kom att bli mycket dystra. Perioden 1960–65 betecknas som ”la pagaille”, dvs. ”kaoset”.

Kinshasa är huvudstad i republiken Kongo. Med sina 13 miljoner invånare är huvudstaden en av de folkrikaste städerna i Afrika. Kinshasa ligger på södra sidan av Kongofloden, 515 km nordöst om flodens mynning, mitt emot Brazzaville som är synligt tvärs över floden. Staden utgör även en egen provins i landet.

Bilden visar 30 juni-boulevarden i centrala Kinshasa, med Kongofloden i bakgrunden.

Länkar om Kongo:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kongo-Kinshasa
https://www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/sveriges-diplomatiska-forbindelser/afrika/kongo-demokratiska-republiken/https://www.facebook.com/messenger_media?thread_id=100000872283990&attachment_id=215071450321586&message_id=mid.%24cAAAAC6vX_xd9ZwiGNF3NcM5vb5_s
https://www.facebook.com/messenger_media?thread_id=100000872283990&attachment_id=215071450321586&message_id=mid.%24cAAAAC6vX_xd9ZwiGNF3NcM5vb5_s


Läs mera om nutidens troshjältar:

Om Sven-Allan Johansson 163 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.