Israel firar 70 år idag

Idag, den 14 maj 2018, flyttar USA sin ambassad till Jerusalem, Det sker på dagen 70 år efter David Ben-Gurions utropade av den judiska staten Israel. Ytterligare sex länder har signalerat att de flyttar sina ambassader till Jerusalem, bl a Guatemala och Rumänien. Rumänien följer i USA:s fotspår. "Beslutet är fattat", säger Rumäniens premiärminister. Guatemala flyttar sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Flytten kommer att ske den 16 maj, två dagar efter det att USA gör samma sak, enligt Guatemalas president Jimmy Morales.

Det var den 14 maj 1948 som David Ben-Gurion utropade den judiska staten Israel. Det skedde bara tre år efter andra världskrigets slut och Förintelsen. Israels grundande innebar att exilen var över, att det judiska folket äntligen hade ett hem igen i sitt historiska hemland.

David Ben-Gurion prydde omslaget på TIME 1948.

Dagen efter självständighetsförklaringen angreps den nyfödda nationen av sina arabiska grannländer
Kriget kallades 1948 års arabisk-israeliska krig känt för israelerna som Frihetskriget (hebreiska: מלחמת העצמאות, Milkhemet Ha’atzma’ut) eller Befrielsekriget (hebreiska: מלחמת השחרור, Milkhemet Hashikhrur) – var den första i en serie av angreppskrig som riktades mot staten Israel från dess arabiska grannar, den arab-israeliska-konflikten.

Kriget inleddes med ett samlat arabiskt anfall dagen efter den israeliska självständighetsförklaringen, den 14 maj 1948. Striderna ägde främst rum på det tidigare Brittiska Palestinamandatets territorium, men även på Sinaihalvön och i södra Libanon.[10] Kriget avslutades inte med en fred, utan endast med ett vapenstillestånd 1949.

Landets betydelse för det judiska folkets upprättande, självkänsla, stolthet och trygghet kan inte överskattas.

Att Israel fick ett eget land var inget annat än ett mirakel
Uppbyggnaden av den judiska staten hade pågått sedan slutet av 1800-talet. Judar hade återvänt till Israel i hundratusental.

Dessa hade köpt mark och odlat upp den. Judarna hade skapat den moderna hebreiskan. Man hade byggt upp kultur, näringsliv, universitet och annan infrastruktur för det blivande hemlandet.

Kapten Avraham (”Bren”) Adan höjer ”bläckflaggan” i Umm Rashrash (en plats nu i Eilat), som markerar slutet av kriget, som pågick mellan den 15 maj 1948 till den 7 januari 1949. Slutligt vapenstillestånd ingicks den 20 juli 1949 Foto: Government Press Office (Israel), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22807003
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump. Bild: Evan Vucci/AP

USA flyttar idag sin ambassad till Jerusalem

Idag, den 14 maj, flyttar USA sin ambassad till Jerusalem, Det sker på dagen 70 år efter David Ben-Gurions utropade av den judiska staten Israel. Ytterligare sex länder har signalerat att de flyttar sina ambassader till Jerusalem, bl a Guatemala och Rumänien.

Guatemala flyttar sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. ”Flytten kommer att ske den 16 maj, två dagar efter det att USA gör samma sak,” enligt Guatemalas president Jimmy Morales.

Rumänien följer i USA:s fotspår. ”Beslutet är fattat”, säger Rumäniens premiärminister.

Premiärminister Netanyahus gratulationshälsning till Israel på självständighetsdagen och landets 70-års jubileum

President Rivlins hälsning i samband med Israels 70 års jubileum

Filmer på Youtube

Klicka här och välj bland ett stort antal filmer om Israel och  Israels 70 års-jubileum.

Här ett smakprov med tillbakablickar under dessa 70 år. Lyssna och titta här på när 12.000 personer samlades, inklusive president Rivlin, för att sjunga tillsammans och markera Israels 70-års jubileum.

 

David Ben-Gurion lärde sig läsa när han var tre år

När David Ben-Gurion var tre år lärde han sig hebreiska av sin farfar som även läste Bibelns berättelser för sin sonson, vilket skulle forma David Ben Gurion för resten av livet. I en interjvu i den amerikanske TV-stationen CBN i juli 2015 bekräftade sonsonen Alon Ben-Gurion sin farfars intresse och kunskaper om Bibeln.

– För honom var Bibeln själva essensen av våra liv. Det är berättelsen om det judiska folket. Han älskade profeterna i Bibeln. Han älskade språket i Bibeln, sade Alon Ben-Gurion i interjvun.

– Många gånger när jag såg min farfar tala med rabbiner, kände han till Bibeln bättre än de gjorde, lägger han till.

Lars Adaktusson är EU-parlamentariker (kd). Tidigare var han nyhetsankare i Aktuellt, där han även varit inrikespolitisk reporter, inrikeschef samt utrikeskorrespondent i Centraleuropa, USA och Mellanöstern.

 ”Sjuttio år av utsatthet och fantastisk framgång”, klicka här

– Det är sjuttio år av utsatthet och stora problem när det gäller säkerhetsfrågorna, men också 70 år av fantastisk framgång för landet när det gäller företagande, entreprenörskap, forskning och utbildning som en levande demokrati, menar EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (kd).

Han beskriver sin beundran för hur landet klarat av kampen för överlevnad i kombination med en övertygelse om att demokrati är det grundläggande för att skapa ett gott samhälle.

– Den kombinationen har Israel varit mästare i att utöva i praktisk handling. Det har aldrig varit så att Israels utsatthet har lett till brister i demokratiskt avseende, utan man har lyckats att kombinera kampen för sin egen överlevnad och stora satsningar på säkerhet och försvar, med en samhällsutveckling på det ekonomiska och demokratiska planet som är en förebild för hela världen, menar Lars Adaktusson.

Föredöme när det gäller integration
Han betonar att Israel är ett föredöme även när det gäller integration.

– Vi har väldigt mycket att lära av Israel på detta område. Oavsett var människor har kommit ifrån, till Israel, så har det funnits program och medvetna satsningar på olika plan för att de som har
kommit ska integreras i det israeliska samhället.

– Inte minst när det handlar om språket, att få människor i arbete, men också att människor som kommer ska känna sig välkomna. Jag tror att det framför allt är där som en stor del av hemligheten ligger.

– Vi har i Europa och inte minst i Sverige haft ett problem – och har fortfarande ett stort problem – med att människor som kommer till oss, de kommer hit men blir inte välkomnade som ”hemma”, förklarar Lars Adaktusson och beskriver hur det i Sverige fortfarande är så att det finns stora skillnader mellan dem som är nyanlända och dem som är uppvuxna och infödda i vårt land, poängterar Lars Adaktusson.

Han menar att den typen av problematik har Israel tacklat på ett väldigt medvetet och effektivt sätt.

Om Sven-Allan Johansson 163 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.