I Studio Ett i Sveriges Radio P1 tisdagen den 29 Maj kl. 16.03 skedde en direktsändning om situationen i ett av de mest våldsutsatta platserna i Sverige.
Rubriken på inslaget var: ”Hur ska vi få ett tryggt samhälle för alla?”
Göteborg har flest områden i hela landet som pekats ut av polisen som särskilt utsatta. De sju stadsdelarna är Hammarkullen, Gårdsten, Rannebergen, Hjällbo, Bergsjön Biskopsgården och Tynnered med Frölunda Torg.
Områdena präglas av parallella samhällsstrukturer, kriminalitet och låg tillit till rättssamhället och de kriminella nätverken behåller sin makt genom ett stort våldskapital.
Carina Holmberg ledde intervjuerna med Ulf Merlander, polisområdeschef i Nordöstra Göteborg, Anna-Carin Lundblad, uthyrningsansvarig på Gårdstensbostäder, Elsemarie Hallqvist, rektor på Nytorpsskolan i Hammarkullen och Saaja Al-Saidan, som bor i Hammarkullen.
Nytorpsskolan – en problemskola – som nu är på G
Nytorpsskolan i Hammarkullen är en skola med elever från klass fyra till klass nio, med omkring 400 elever. Under de senaste åren har skolan haft många olika rektorer och stor personalomsättning.
Det är inte bara rektorer som kommit och gått. Även omsättningen av lärare och övrig personal har varit oroande hög under de senaste 20 åren. Nytorpsskolan ses som en problemskola.
Studiemiljön har varit miserabel och inte sällan har bråkiga elever hotat och kört med både lärare och skolkompisar. Vad som är huvudorsaken till skolsituationen – vad som är hönan och ägget –finns det åsikter om. Otrygga och misslyckade elever och lärare finns det gott om. Det är alla rörande överens om.
Den nya rektorn ser sitt nya jobb som sitt drömjobb
Elsemarie Hallqvist blev nyligen ny rektor för Nytorpsskolan i Hammarkullen. Hon flyttade 35 mil från Örebro till Hammarkullen för att få sitt drömjobb. Hon vill ge elever hopp. Elsemarie Hallqvist vill att Nytorpsskolan i framtiden ska bli en skola som man är stolt över.
När hon talade med en elev i klass 4 förklarade hon att …
”Jag är den rektor som kommer att dela ut ditt slutbetyg i klass nio.”
Då sken eleven upp.
Lyssna på det 20 minuter långa radioinslaget med polis, rektorn och boende i området: klicka här
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6965313
Hur ser politikerna på situationen i Göteborgs våldsutsatta stadsdelar?
Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordf. i Göteborg (S), Helene Odenljung, kommunalråd i Göteborg (L) och Jörgen Fogelklou, gruppledare i Göteborg (SD) diskuterade om situationen i Göteborgs våldsutsatta stadsdelar och hur de menar att lösningen ser ut.
Hör politiker från S, L och SD samtala om läget i Göteborgs våldsutsatta stadsdelar i ett 13 minuter långt inslag: klicka här https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6965313# https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6965313
Lämna ett svar