Uttrycken ”tidsålderns slut” och ”slutet” har helt olika betydelser. Men vad betyder de?

Kung Herodes den store lät under sin regeringstid bygga ut templet och tempelplatsen till en ännu större prakt än Salomos. Templet kom att kallas "Herodes tempel". Det gjordes främst år 19-9 f. Kr och medförde en ny blomstringstid genom de tillkommande arbeten som utfördes fram till år 64 e. Kr. Sex år senare kom det att förstöras i grund. Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1517955. Det här är den femte bloggposten i serien: Bevisning – ställt bortom allt tvivel; Följ länkarna längst ner.

Vi studerar de båda grekiska orden syntéleia och télos. Ordet syntéleia betyder tidsålderns slut eller tidens slut. Det andra grekiska ordet télos betyder slutet, enligt Svenska Folkbibelns översättning.

Tidigare avsnitt i serien: Bevisning – ställt bortom allt tvivel  [1] och [2] och [3] och [4]

Ordet syntéleia återfinns i Matt. 24:3 tidsålderns slut och Matt. 28:20 (i vår missionsbefallning): … jag är med er alla dagar till tidens slut. Om skörden vid tidens slut, se Matt. 13:39-40 och 49.

Som framgår av dessa texter så förstår vi att slutet eller änden inte betyder samma sak som tidsålderns slut. Tidsålderns slut eller tidens slut är det definitiva slutet på mänsklighetens tideräkning. Begreppet tid avslutas då, är sedan över och borta för alltid.

Det andra grekiska ordet télos betyder slutet och återfinns bl. a i flera evangelier, läs texterna här:

Luk. 21:9 Och när ni får höra om krig och uppror, så bli inte förskräckta. Sådant måste först hända, men slutet (télos) kommer inte genast.  Matt. 24:6, 13 6 Ni kommer att höra stridslarm och rykten om krig. Se då till att ni inte blir skrämda. Sådant måste hända, men det är ännu inte slutet (télos). 13 Men den som håller ut till slutet (télos) ska bli frälst. Mark. 13:7 När ni får höra stridslarm och rykten om krig, bli då inte förskräckta. Sådant måste komma, men det är ännu inte slutet (télos).

Slutet syftar på något annat än tidsålderns slut. I 1917-års bibelöversättning används ordet änden där den Svenska Folkbibeln skriver slutet. Slutet handlar om en specifik tidsepok.

I texterna, som här behandlas, menas änden eller slutet förstörelsen av Jerusalems tempel och ödeläggelsen av det judiska landets statsförvaltning samt staden Jerusalems undergång. Allt detta skedde under tre och ett halvt års tid, från februari år 67 till augusti år 70 e. Kr. Det skedde när det romerska imperiets krigsmaskin besegrade det judiska folket.

Kulmen, på denna tidsepok och historiska händelse nåddes under sommaren 70, då allt materiellt som fanns i landet och i städerna hade förstörts, liksom alla kulturbyggnader.

Stora umbäranden fick egendomsfolket genomlida. En miljon människor dödades. Många judar såldes som slavar, spreds över världen eller tillfångatogs och fördes, som segerbyte, till Rom.

I början av de ovannämnda kapitlen; i Luk. 21:5-7, i Matt. 24:1-3 och i Mark. 13:1-4 noteras att lärjungarna undrade över templets framtid och de ord av Jesus som chockerade dem så djupt; Han hade sagt att templet skulle komma att brytas ner.

Att vara bevandrad i historia, liksom i kyrkohistoria, ger god förutsättning för att få grepp om viktiga skeenden som redan har ägt rum.

”De grekiska orden syntéleia och télos
har helt olika betydelser.
Ordet s
yntéleia betyder tidsålderns slut eller tidens slut.
Tidsålderns slut eller tidens slut är det definitiva slutet på mänsklighetens tideräkning.
Begreppet tid avslutas då,
är sedan över och borta för alltid.

Det andra grekiska ordet télos betyder slutet eller änden och
har en helt annan betydelse
än tidsålderns slut eller tidens slut.
Telos återfinns i flera evangelier”

I Dan. 12:13 står det: ”Men gå du (Daniel) bort till dess änden kommer. Sedan du har vilat skall du uppstå till din del vid dagarnas ände.

Här ser vi att änden och dagarnas ände beskriver två olika fenomen, gällande tid. Dagarnas ände betyder tidsålderns slut, medan änden betyder något helt annat. Med änden menas slutet eller änden på det judiska landets statsförvaltning, staden Jerusalems ödeläggelse och templets förstörelse.

Dan. 11:35 förklarar att ännu dröjer slutet till den bestämda tiden. Den bestämda tiden handlar inte om den allra sista tiden i mänsklighetens historia. Tidsålderns slut (syntéleia) liksom tidens slut är det samma som dagarnas ände men betyder något helt annat än ändens tid och den bestämda tiden.

Nu undrade lärjungarna över två saker:
När kommer templet att förstöras?
Och vad blir tecknet på detta?
Ja, så löd lärjungarnas huvudfrågor?

Jesu svar i de efterkommande verserna, i de här tre evangelierna, visar på ett tydligt sätt att slutet (télos) handlar om slutet eller änden på templets existens och funktion i Jerusalem, liksom på ödeläggelsen av det judiska landet samt Jerusalems undergång.

Källor och relaterat:

[1] Bevisning – ställt bortom allt tvivel
https://sistatiden.se/wp/2017/06/22/bevisningen-som-ar-stallt-bortom-allt-tvivel/

[2] Hur mycket av det som framförs i våra talarstolar är ställt bortom allt tvivel?
https://sistatiden.se/wp/2017/06/30/hur-mycket-av-det-som-framfors-i-predikostolar-ar-stallt-bortom-allt-tvivel/

[3] Tolkning på tolkning ger en vinglig tankebyggnad
https://sistatiden.se/wp/tolkning-pa-tolkning-ger-en-ranglig-tankebyggnad/

[4] Vad betyder uttrycket ”det här släktet”?
https://sistatiden.se/vad-betyder-uttrycket-det-har-slaktet/

Om Sven-Allan Johansson 162 artiklar
Ansvarig utgivare för sistatiden.se

1 kommentar

  1. Men tiden är tiden i världen
    Om det är början eller slutet beror på vad som ska hända just i den tiden
    I dag går vi efter en klocka men tiden är densamme
    Soluret var ett tidsbegräpp just den tiden
    Jag har också en undran om tiden
    2000 efter Kristus tid eller 2000 före Kristus tid
    Så i dagens tid skulle vi befinnas oss i år 4021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.